Hogyan lesz hatékony egy meeting a konstruktív vita segítségével?

 

A legtöbben nem szeretjük az eredménytelen megbeszéléseket. Felesleges időpazarlásnak tartjuk, melyet akár hasznos munkával is tölthetnénk. A jó céges vitakultúra azonban segít abban, hogy a munkatársak közötti együttműködés sikeres legyen, és még a nehezen induló meeting is hatékony, gördülékeny legyen.

Hoztunk néhány ötletet azzal kapcsolatban, hogy az építő jellegű vita hogyan viheti előre a vállalati megbeszéléseket.

Adjunk keretet a vitának

Legyen szó akár egy pár résztvevős megbeszélésről, akár egy cég egészét érintő konferenciáról, ahhoz, hogy egy meeting gördülékenyen menjen, elkerülhetetlen a jó előkészítés. Fontos, hogy konkrét céljaink legyenek, rendelkezzünk napirendi pontokkal és ne adjunk helyet a parttalan vitának.

Az eredményességben sokat segíthet az úgynevezett timeboxing technika alkalmazása, melynek lényege, hogy mindig egy előre meghatározott időn belül vigyünk végbe egy feladatot. Az időkeret szorítása segít abban, hogy konstruktívabbak legyünk, intenzívebben koncentráljunk egy adott feladatra. 

Egy megbeszélés során tehát érdemes megterveznünk a konkrét menetrendet, az egyes napirendi pontoknak pedig tematikai és időbeli korlátokat is szabni.  Így elkerülhetjük a verbális vakvágányokat.

Legyen közös célunk

Rendkívül fontos, hogy ne kezdeményezzünk meetinget anélkül, hogy lenne egy cél, amit közösen el akarunk érni a megbeszélés végére (akár a konstruktív vita segítségével). Az egymással ellentétes nézőpontok szembeállítása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vitázó felek egy teljesen eltérő cél érdekében állnának egymással szembe.

Egy megbeszélés akkor lesz igazán konstruktív, ha a céljait tisztán definiáljuk, és minden résztvevő ugyanazt érti alatta. Az igazán meddő meetingek pedig általában onnan ismerhetők fel, hogy hosszú percekig beszélgetünk arról, tulajdonképpen miről is kellene beszélgetnünk.

A célok meghatározása persze nem minden helyzetben egyszerű, Ha sikerül, azzal viszont rengeteg időt és energiát spórolhatunk, melyet később a produktív munkára, a meghatározott célok elérésére fordíthatunk.

Brainstorming helyett jól felépített vita

A vállalati meetingek során gyakori a kreatív ötletelés mely előfordulhat, hogy káoszba fullad, sőt, konstruktív gondolatok hiányában eredménytelen lesz. Sokszor a legjobb ötletek el sem hangzanak, hiszen az introvertált kollégák nem mernek megszólalni, pedig gondolataik a vállalat számára értéket teremthetnének.

Éppen ezért egy szervezett meetingen az ötletelést érdemes felváltani egy jól felépített vitával, ami érvek és ellenérvek felvonultatásával, a különböző nézőpontok meghallgatásával segíti az előrehaladást.  A jó céges vitakultúra mindenkinek biztosítja az egyenlő részvételi lehetőséget. 

Ekkor a célt az ellentétes vélemények ütköztetésének folyamatával érjük el.

Akadnak persze olyan csapatok, ahol a rendszeres brainstorming nélkülözhetetlen feltétele az eredményes munkának. Ez főképp a kreatív munkakörben jellemző.

 

forrás: Unsplash

Gondolkodjunk 3D-ben

A konstruktív vita levezetéséhez fontos, hogy egy adott munkahelyi problémát több, akár a sajátunktól eltérő szempontból tudjunk vizsgálni. Minél több nézőpont érveivel vagyunk tisztában, annál tárgyilagosabban és hatékonyabban mérlegelhetünk, és annál nagyobb biztonsággal hozhatunk olyan döntést,  mely az egész szervezetre pozitív hatással lehet.

A konstruktív, többdimenziós gondolkodás elsajátításában segíthetnek az olyan kreatív kommunikációs módszerek, mint az Edward de Bono, máltai pszichológus által kifejlesztett „hat gondolkodó kalap” metódus. Ennek legfőbb célja, hogy egy adott problémát hat különböző aspektusokból vizsgálunk (tények, érzések, ellenvetések, előnyök, kreativitás, folyamat), ezzel is elősegítve a konstruktív, párhuzamos gondolkodást.

A tudatosság mindig célravezető

Végeredményben elmondható, hogy egy tudatosan felépített, jól megtervezett megbeszélés hatékonyan képes előre mozdítani a céget egy közös cél irányába. A konstruktivitás szempontjából fontos a tudatos tervezés és a szigorú menetrend, valamint az is, hogy egy adott problémát képesek legyünk több aspektusból vizsgálni.

Amennyiben ezek a feltételek adottak, biztosak lehetünk benne, hogy egyetlen megbeszélés sem lesz eredménytelen.

A retorikai ketrecharc módszerünk kiváló lehetőség arra, hogy mindezt egy biztonságos környezetben gyakorolni tudjad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük