8 tipp: Így nyerd meg a céges vitákat

 

A jó céges vitakultúra segíti a munkatársak hatékony együttműködését és hozzájárul a produktivitás folyamatos növekedéséhez. Egy vitát megnyerni azonban sok esetben nem egyszerű feladat. Pláne olyanokkal szemben, akik pozíciójukból, képzettségükből vagy életkorukból fakadóan tapasztaltabbak lehetnek a vitázás terén.

Most megmutatjuk, egy céges vita során hogyan juttathatod érvényre véleményedet anélkül, hogy elvesztenéd a fejed, vagy átlépnél bizonyos határokat vitapartnereddel szemben.

 

1. Legyenek érthető és meggyőző érveid!

Vitapartnereid meggyőzése érdekében elengedhetetlen, hogy álláspontodat mindig tényekre támaszkodva, pontos, precíz érvekkel tudd alátámasztani. Kerüld a homályos metaforák és ködös párhuzamok használatát, ahol pedig szükséges magyarázatot alkalmaznod, ott minden esetben tedd is meg azt.

Mindezek mellett törekedj arra, hogy mondanivalódat határozottan és lényegre törően fogalmazd meg. Ha barokkos körmondatokban írod körül a témád és kerülgeted a forró kását, hamar elveszítheted a hallgatóság figyelmét. Hiszen minél hosszabbra nyújtod a beszéded, a legtöbben annál kevésbé képesek arra, hogy a mondanivalóra koncentráljanak.

 

2. Légy következetes!

A meggyőzés egyik alapvető szabálya, hogy érveidet mindig következetesen vonultasd fel. Soha ne állj ki úgy vitatkozni, hogy nincs konkrét stratégiád, nincsenek előre átgondolt érveid.

Ha logikusan és erősen építed fel érvelésed, egyrészt neked is könnyebb lesz követned az előre megtervezett gondolatmenetet, másrészt nagyobb eséllyel nyerheted meg a közönséged.

Itt egy példa:

Gyenge érv: “A home office jobb, mert így megspórolhatunk egy csomó utazási időt,  ráadásul még olcsóbb is.”

Ehelyett mondd inkább ezt: “Általánosítsuk a home office-t, mert a cég számára pénzt takarítunk meg, ha a mostani bérleti árak mellett nem kell egy hatalmas belvárosi irodát fenntartanunk. Ezenkívül a kiszámíthatatlan közlekedésből fakadó késések számát is drasztikusan csökkenthetjük. 

 

3. Élj a retorika eszközeivel!

A retorika a nyilvános beszéd tudománya. Annak érdekében, hogy egy vita során meggyőzően tudj megnyilvánulni, elkerülhetetlen a retorikai eszközök megfelelő ismerete és kifinomult használata. 

A gondosan felépített vita során a szép beszédstílusra, a megfelelő hanghordozásra és a testbeszédre, valamint a hatásszünetek ideális alkalmazására egyaránt oda kell figyelned. Ezek egytől egyig olyan kommunikációs minták, melyek képesek hatást kiváltani a közönségből. 

Segítenek abban, hogy mondanivalód kellő hangsúlyt kapjon, a vita során pedig érthetően és meggyőzően fejthesd ki álláspontodat. Így nagyobb az esélyed arra, hogy elnyerd a hallgatóságod figyelmét és szimpátiáját.

 

4. Tiszteld a vitapartnered – és ezt éreztesd is vele!

A vita alapja minden esetben két különböző vélemény találkozása, ütköztetése. Az azonban, hogy két ellentétes álláspontot képviselő fél áll szemben egymással, nem azt jelenti, hogy bármelyikük világképe vagy érvelési rendszere hibás lenne. 

Éppen ezért fontos, hogy egy vita során éreztesd a vitapartnereddel azt, hogy elismered a tapasztalatait. Ne vágj a szavába, hanem hallgasd meg az álláspontját és fogadd is be a veled szembenálló érveit. 

 

5. Ne személyeskedj! 

Egy céges vita során a szembenállás nem személyes ellentéteken alapul. Egy ilyen szituációban kizárólag a szakmai szempontok döntenek, így nem egyéni ellentétekről, pusztán az üzlet szempontjából ellentétes véleményekről és érdekekről van szó. Erről ne feledkezz meg akkor sem, ha esetleg a vita hevében tennél egy-egy személyesebb megjegyzést. Emlékeztesd magad erre a fontos szabályra, mert sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad és vitapartneredet is. 

 

6. Tegyél fel jó kérdéseket!

A jókor, jól megfogalmazott kérdések csodákra képesek. Megmutatják, hogy értő figyelemmel hallgatod a másik felet, és letisztázzák a nem világosan megfogalmazott állításokat is. Jó kérdésekkel rá tudsz mutatni a vitapartner logikai következetlenségeire is, úgy, hogy minderre saját maga döbbenjen rá. Sokkal nagyobb ereje van, mintha te mondanád ki őket.

 

7. Tedd perspektívába a dolgokat!

Ha az érveidet és a hozzátartozó bizonyítékokat magyarázattal kötöd össze, az nemcsak erősíti az érvelést, hanem segíti a hallgató felet a jobb megértésben is. És ugyanakkor megvilágítja, hogyan illeszkedik az érvelés egy nagyobb kontextusba.

 

8. Hallgatni arany

A csend néha többet ér ezer szónál is. Hagyj időt a vita partnerednek, hogy végiggondolja, értelmezze, és reagáljon a hallottakra. Értékesítők el szokták követni azt a hibát, hogy nekiállnak túlmagyarázni a dolgokat, amikor az ügyfél már pont beadná a derekát. Ahelyett, hogy végre hagynák, hogy az ügyfél kimondja a boldogító igent.

 

A retorikai ketrecharc módszerünk kiváló lehetőség arra, hogy mindezt egy biztonságos környezetben gyakorolni tudjad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük